امربه معروف و نهی از منکر
«باید از میان شما ، جمعی دعوت به نیکی و امر به معروف و نهی از منکر کنند . و آنها همان رستگارانند .»
«خداوند عزوجّل مومن ضعیفی را که دین ندارد ، دشمن می دارد ، عرض شد : یا رسول الله ! مومن ضعیفی که دین ندارد ، کیست ؟ فرمود : کسی که نهی از منکر نمی کند.»
پیامبر اکرم (ص)
سوال : آیا امر به معروف و نهی از منکر وظیفه حکومت است یا آحاد مردم؟ و توصیه حضرتعالی در این زمینه چیست؟
>حضرت ا…تبریزی :
امربه معروف و نهی از منکر بر هر مکلفی که واجد الشرایط امر به معروف ونهی از منکر باشد واجب کفائی است.
حضرت ا…صافی گلپایگانی :
امربه معروف و نهی از منکر بر آحاد مردم در صورت اجتماع شرایط آن ، واجب است ولی باید مراتب آن رعایت شود .
مثلا: در موردی که اگر بالحن ملایم امر ونهی شود موثر باشد برخورد با خشونت جایز نیست . و اگر برخورد با خشونت موثر باشد زدن جایز نیست و باید توجه داشت و در بعضی مراتب آن مانند مجروح نمودن محتاج به اجازه مجتهد است در این مورد به رساله راه اصلاح یا امر به معروف و نهی از منکر نوشته حقیر مراجعه نمایید.
حضرت ا…بهجت:
با مراعات شرایط آن برهمه واجب است.
حضرت ا…سیستانی:
وظیفه همه مسلمانان است که در موارد تحقق شرائط باید به آن بپردازند و در روایت است که ترک آن مستوحب تسلط ظالمان بر جامعه است .
حضرت ا…فاضل لنکرانی:
امربه معروف و نهی از منکر زبانی بر عهده همه مردم است اما اگر مستلزم عمل و برخورد فیزیکی باشد باید طبق نظر مسئولین ذیربط باشد.
حضرت ا…مکارم شیرازی:
اربه معروف و نهی از منکر سه مرحله دارد: اول و دوم مرحله قلب و زبان است؛ یعنی متنفر بودن از گناه و علاقمند بودن به اطاعت وافراد خطاکار را با زبان به ترک خطایشان دعوت نمودن . این دو مرحله وظیفه همه آحاد مردم است که از طریق صحیح به نصیحت افراد کار خطاکار بپردازند . مرحله سوم جنبه های عملی است مانند برچیدن مراکز فساد و دستگیر کردن افراد تبهکار و مانند آن. اینها وظیفه حکومت است نه آحاد مردم.
فرم در حال بارگذاری ...